Site Visite Zon in Landschap
05jun12:00 am5:00 pmSite Visite Zon in LandschapEen tour langs zonneparken
Details
Zonnepark-tour Almere – De jaarlijkse Roadtrip van het Nationaal Consortium Zon in Landschap
Details
Zonnepark-tour Almere – De jaarlijkse Roadtrip van het Nationaal Consortium Zon in Landschap is een vast onderdeel geworden van ons programma. Samen met deelnemers aan het consortium verkennen we interessante parken, voorzien we boeiende sprekers en duiken we diep in de betekenis voor biodiversiteit, de esthetiek van de omgeving en de kansen voor de agrarische sector. Ook de uitdagingen van netinpassing staan vast op de agenda. Na de succesvolle roadtrips in november 2021 in Zeeland, 2022 in de Betuwe en 2023 in het midden van het land, gaan we dit jaar naar Almere in Flevoland. Tijdens deze trip delen we inspirerende verhalen over gemaakte keuzes en ervaringen.
Zonnepark Symbizon
Vanuit het Nationaal Consortium Zon in Landschap hebben TNO, Vattenfall, Rijksvastgoedbedrijf, ERF, Hemus en Aeres Hogeschool de handen ineen geslagen om meer informatie te vergaren over de combinatie van een zonnepark en strokenteelt. Strokenteelt is een innovatieve landbouwmethode waarbij verschillende gewassen naast elkaar worden geteeld in lange smalle stroken. Dit verbetert de biodiversiteit en verlaagt de kans op ziektes. Lees onder deze mail aanvullende informatie.
Praktische informatie
Datum | 5 juni 2024 |
Locatie | Op loopafstand van station Almere, locatie informatie volgt |
Ontvangst | 12:00 uur met eenvoudige lunch |
Vertrek | 13:00 uur met de bus |
Borrel | Rond 16:30 uur |
Wij zijn verheugd u te kunnen vermelden dat een delegatie uit Noorwegen zich bij deze tour aansluit.
Wij kijken ernaar uit u te ontmoeten op 5 juni.
www.zoninlandschap.nl
Aanvullende informatie
Het project wordt uitgevoerd met Topsector Energiesubsidie van het ministerie van Economische Zaken. De zonnepanelen staan verder uit elkaar dan bij een standaard zonnepark en kunnen draaien naar een bijna verticale positie. Zo krijgen de gewassen genoeg water en zon én blijft het terrein toegankelijk voor landbouwmachines. Op het zonnepark zijn dubbelzijdige zonnepanelen geplaatst. De bovenzijde vangt het directe zonlicht op. Het reflecterende licht van de bodem, de gewassen en de naastgelegen rijen vangen de panelen aan de achterzijde op. Ook draaien de panelen mee met de zon. De partners verwachten met deze dubbelzijdige zonnepanelen ook voordelen voor de landbouw: zo is er minder verdamping van water, kan de plek waar regenwater de grond raakt gedeeltelijk gestuurd worden door de stand van de panelen aan te passen en staan de gewassen niet de hele dag in de volle zon. De zonnepanelen zijn op zowel zeven meter afstand als dertien meter afstand van elkaar geplaatst om de effecten op de energieopbrengst en de landbouw te bekijken. De verwachting is dat het park een vermogen krijgt van 0,7 MWp. De verwachting is dat de grond agrarisch gezien waarschijnlijk iets minder opbrengt dan in een situatie zonder zonnepanelen, maar dat de productie van energie en gewassen samen meer omzet oplevert voor de agrariër. Met Symbizon gaan we in de praktijk toetsen of dat deze aanname klopt.
Tijden
juni 5, 2024 12:00 am - 5:00 pm